Semiotiikan X Oscarin päivän seminaari CALL FOR PAPERS!

marraskuu 5, 2009 13:04 | Kategoria(t): Oscarinpäivä, Semiotiikka, Tapahtumia | Jätä kommentti
Avainsanat:

CALL FOR PAPERS!

Semiotiikan X Oscarin päivän seminaari
Lauantaina 28.11.2009
Tieteiden talo, Helsinki

Oscarin päivän seminaarin tavoitteena on kartoittaa näitä ilmiöitä semioottisesta ja monitieteisestä näkökulmasta sekä esitellä tämänhetkistä suomalaista semiotiikan tutkimusta. Tilaisuuden järjestää Suomen semiotiikan seura ja siihen voivat ottaa osaa kaikki aiheesta kiinnostuneet tutkijat ja opiskelijat.

Järjestäjä: Suomen semiotiikan seura

Deadline
Semiotiikan seuran tieteellinen toimikunta valitsee seminaarin esitelmät abstraktien perusteella. Esitelmien abstraktit on lähetettävä 20.11. mennessä osoitteeseen bauters (at) mappi.helsinki.fi.
Abstraktien enimmäispituus on 20 riviä ja niissä on mainittava täydelliset yhteystiedot.
Samalla voi mainita, missä sessiossa toivoo esitelmän pidettäväksi (ks. sessiot alla). Abstraktit voivat käsitellä myös muita aiheita kuin tässä kuvattuja.
Tieto hyväksymisestä lähetetään 22.11. mennessä.

Sessiot
Seminaariin on ehdotettu seuraavia sessioita:
1. Rakkauden merkit ja metaforat
Mitä on rakkaus? Rakkauden merkitys eräänä inhimillisen todellisuuden tärkeimmistä ilmiöistä on tiedostettu jo tuhansia vuosia, mutta rakkauden olemuksesta ei vieläkään vallitse tieteilijöiden, filosofien ja semiootikoiden kesken juuri minkäänlaista yksimielisyyttä. Vaikka puhumme rakkaudesta jatkuvasti, emme tunnu tietävän mistä puhumme. Tarkoitammeko rakkaudella seksuaalisuutta ja parinvalinnan biologiaa, vai vanhempien rakkautta jälkeläisiinsä? Puhummeko rakkaudesta ystävyytenä tai altruistisena lähimmäisen rakkautena? Vai tarkoitammeko rakkaudella Jumalan tai totuuden rakkautta, kuten uskonnossa ja tieteessä? Jos puhumme näistä kaikista, niin kuinka silloin selitämme rakkauden eri osa-alueiden väliset erot ja yhteydet? Seminaarimme pyrkii valottamaan tätä laajaa ongelmakenttää erityisesti merkkien ja metaforien näkökulmasta. Millaisia ovat rakkauden merkit ja metaforat, tekstit, kuvat ja sävelet? Mitä ne kertovat meille rakkaudesta?

2. Emoticon: nykyteknologia, sosiaalisuus ja taide
Teknologian sosiaaliset käyttännöt ja niihin liittyvät ilmiöt ovat kaikkia koskettava muutos. Ilmiön käsitteellistäminen, viitekehityksen luominen ja sosiaalisen aspektin merkityksien, käytäntöjen etikettien muodostumisen kuvaaminen ja tulkitseminen tarvitsevat laajempaa otetta kuin viimeaikainen teknispainottainen tutkimus on suonut. Semiotiikan mallit, käsitteet ja tulkinnallinen ote mahdollistaa syvemmän ilmiön ymmärtämisen. Käytäntöjä voidaan tutkia ja analysoida niiden muotoumisen ja kontekstuaalisen ilmenemisen kautta tai tutkimalla ja analysoimalla rakenteita jotka muodostuvat erilaisten viestien ja merkkien ympärille kuten esim. emoticomien. Pragmatistinen semiotiikka tarjoaa myös mahdollisia välineitä analysoida teknologian välityneisyyden roolia kommunikaatiossa ja merkityksien luomisessa.

Illanvietto
Klo 19 on illanvietto semiotiikoille ja  alan ulkomaalaisille opiskelijoille Musiikkitieteen tiloissa Vironkadulla krs 3B; viiniä ja buffet sekä musiikkinumeroita (laulua, kitara, huilu, piano: Puccini, Debussy, Villa-Lobos ym.)

Illanviettoon pitäisi ilmoittautua, voitteko tehdä sen sihteereillemme:
konsta.lapinoj(at)helsinki.fi
maiju.lehto(at)helsinki.fi

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: